"Bu hafta Türklerin 600 yıl süren cehaletten kurtulduğu özel bir haftadır."
"Bu hafta Türklerin 600 yıl süren cehaletten kurtulduğu özel bir haftadır."
Ünye Gazeteciler Cemiyeti 1-7 Kasım tarihleri arasında Türk Harf Devrimi Haftasıyla ilgili basın açıklamasında bulundu.
Ünye Gazeteciler Cemiyeti düzenledi Basın açıklamasını Cemiyeti Başkanı İbrahim Coşkun , Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği Arap harflerinden Latin harflerine geçiş devriminin, 1-7 Kasım tarihlerinin özel bir hafta olarak kutlanmasına sebep olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türk Harf Devrimi'nin Türk milletinin eğitim, kültür ve milli kimlik oluşturmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.
Coşkun, "Bu devrim, 600 yıl süren cehaletten kurtuluşun sembolüdür. Türk Harf Devrimi'nin amacı, okuma yazmayı kolaylaştırmak, Türk milletinin eğitim ve kültür düzeyini yükseltmek, milli kültürü oluşturmak ve çağdaş uygarlığa yönelmekti" açıklamasında bulundu. Harf Devrimi'nin ilk adımının 20 Mayıs 1928'de Arap rakamlarının kullanımına son verilmesi ve uluslararası rakamların kabul edilmesi olduğunu belirtti. Ayrıca, 1 Kasım 1928'de Latin alfabesine dayalı yeni Türk alfabesinin kabul edildiğini ve 24 Kasım 1928'de Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince yurdun dört bir yanında Millet Mektepleri'nin açıldığını ve halka yeni harflerle okuma yazma öğretildiğini ifade etti. Coşkun, Atatürk'ün bu çalışmalara "Millet Mektepleri Başöğretmeni" sıfatıyla katıldığını da ekledi.
Coşkun ayrıca, Türklerin tarih boyunca farklı alfabeler kullandığını ve Türk Harf Devrimi'nin Türk milletinin kendi diline ve kültürüne sahip çıkmasının bir simgesi olduğunu belirtti. Göktürk alfabesi, Uygur alfabesi ve Arap alfabesi gibi çeşitli alfabelerin kullanıldığını ve Arap alfabesinin Türkler'in İslamiyet'i kabul etmesinden sonra kullanılmaya başlandığını, ancak Türk diline uygun olmadığını açıkladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.