Bölgemizin geçim kaynağı olan fındıkta son dönemde ilimiz ve ilçemizde görülen kokarcanın verdiği zararları kamuoyu paylaşımlarında hepimiz görmekteyiz. Ben kokarca ile yapılan mücadele faaliyetleri, il ve ilçe tarım müdürlüklerinin ve Ziraat Odalarının gösterdiği gayretlere bizzat şahit olmuş ve bunu da sizlerle paylaşmıştım.
Bugün geldiğimiz nokta bu zararlarla alakalı Belediyelerin bu mücadeleye ne kadar katkısı olduğunu sorguladığımda çok ilginç detaylarla karşılaştım. Ordu Büyükşehir Belediyesinin Tarım politikasını yürüten ORTAR, bu mücadeleye kısmen destek olmuş, Fatsa Belediyesi bu mücadelede ciddi miktarda ilaç satın almış, Ünye ve çevre ilçe Belediyelerimiz ise Ziraat Odalarının uyarılarına rağmen hiçbir katkı sağlamadığını öğrendim.
Bu demektir ki hükümetin Tarım Politikasındaki “BANANECİLİK” mantığı seçilen yerel yönetimlerin bir kısmında da sürdürülmekte. Burada açık ve net dile getirmek istiyorum bu halk yerel yönetimin desteği olmadan bu istilacı böceklerle mücadele edemez. Bugün bu böceklerin verdiği zarardan dolayı birçok üretici sezonu borç içerisinde kapattı. Bu konuda yerel yönetimler kafasını kuma gömerek bu işten kurtulamaz.
Sevgili okuyucularım, yerel yönetimin tarım politikalarını araştırdığımda çok farklı bir konuyla da karşılaştım. Bir sonraki makalemde; eski Tarım Bakanı merhum Refaaddin Şahin’in hazine arazisi olarak tahsis ettiği ve Ünye Yüceler Mahallesindeki Tarım İl Müdürlüğü ve Ünye Ziraat Odasının ortaklaşa yürüttüğü, tarımı geliştirmek amacıyla işlenecek 8 dönümlük arazinin imar oyunlarıyla kime ne karşılığında verildiğini tarafların beyanlarıyla bu projenin nasıl askıya alındığını da sizlerle paylaşacağım…
Sağlıcakla Kalın…